Omgaan met borderline
- Niet meegaan in emoties.
- Zoeken naar ‘sanctiemogelijkheden’.
- Leren communiceren met borderline.
- Leren eigen leven te leiden.
- Leren omgaan met eigen emoties.
- Afstand bewaren en loslaten.
- Niet meegaan in emoties.
- Zoeken naar ‘sanctiemogelijkheden’.
- Leren communiceren met borderline.
- Leren eigen leven te leiden.
- Leren omgaan met eigen emoties.
- Afstand bewaren en loslaten.
- Ouders: één lijn trekken.
- Grenzen aangeven en handhaven.
- Duidelijk zijn.
- Verantwoordelijkheid laten waar deze
hoort.
- Geen kritiek leveren en adviseren.
Hebben jullie nog tips ?
Intressant om te weten
BeantwoordenVerwijderenDankje Liesbeth!
BeantwoordenVerwijderenHeb jij in je omgeving mensen met borderline? Heb jij daar ervaring mee ?
groetjes Hanne
Nee ik heb niemand in mijn omgeving, op mijn werksituatie heb ik ook geen bewoners met borderline.
BeantwoordenVerwijderenmvg liesbet
Ik heb wel ervaring met personen met borderline. in mijn doelgroep zitten ook enkele personen met borderline. Ik vind dat dit soms als begeleidster soms wel veel energie van je vraagt. Ze zijn bijna nooit blij en denken zeer zwart wit. Ook vaak personen met suïcidale neigingen. Dit is zwaar, maar als je vat op hen hebt, kan je er wel heel veel mee aanvangen. Ik denk dat het belangrijk is om die personen een speciaal plaatsje in de groep te geven en echt hun mogelijkheden en kwaliteiten extra te benadrukken. Bij sommige van mijn cliënten is dit toch belangrijk.
BeantwoordenVerwijderenAmai Hanne,
BeantwoordenVerwijderenvolgens mij is dit niet eenvoudig om hiermee om te gaan. Volgens mij bestaat hier wel veel lectuur over die misschien wel handig kan zijn
Hoe reageer jij dan bij personen die suïcidale neigingen hebben. Persoonlijk heb ik 1 iemand in mijn leefgroep met borderline maar doordat die persoon ook mentale beperking heeft verdwijnt borderline wat op de achtergrond. Vooral als we op zoek gaan naar aanpakken. Dit vind ik wel jammer.
BeantwoordenVerwijderengroetjes Hanne
Inderdaad Nele,
BeantwoordenVerwijderenEen boek over dit onderwerp zou erg zinvol zijn. Als het even wat kalmer is zou ik dit eventueel wel eens bij de hand nemen.
Moest je tips hebben van lectuur rondom het onderwerp mag je mij dit altijd laten weten!
Groetjes Hanne
Het is belangrijk om die personen soms eens naar voor te schuiven. Zo heb ik een bewoonster met borderline met suïcidale neigingen. Ze heeft veel aandacht nodig en zal dit niet zeggen. Ze zal dit laten merken aan haar non-verbale communicatie. Het is vooral belangrijk om hier oog voor te hebben indien ze zich niet zo goed voelt. Het kan ook helpen om haar mee te laten helpen met vb. koken. Zij kan dit aan, terwijl sommige andere bewoners niet. Ze voelt zich dan ook goed omdat ze ten eerste al aandacht krijgt van de begeleidster, maar ook omdat ze een voorbeeldfunctie geeft naar bepaalde andere bewoners. Het is belangrijk om veel te praten en oog te hebben voor situaties die kunnen escaleren.
BeantwoordenVerwijderenDank je voor je reactie.
BeantwoordenVerwijderenHet is een zeer moeilijk onderwerp en daarom vind ik het noodzakelijk om informatie te krijgen uit verschillende hoeken. Ook van mensen die in een andere voorziening werken.
Groetjes Hanne